29 Aralık 2013 Pazar

11. Doctor'un Hikayesi Analizi

11. Doctor'un hikayesi ile ilgili aklınıza oturmayan, boşluklar olan yerler mi var? Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Baya uzunca bir yazı oldu haberiniz olsun, hepsini okuyanlara şimdiden teşekkür ederim. Biraz oradan oraya atlamalar yaptım ama Moffat bu ne yaparsınız. :D
-Elif

Şimdi, en baştan alıyorum....

ZAMAN ÇATLAKLARI 

Zaman Çatlakları. Başımıza çok bela oldular değil mi? Başta küçük Amelia'nın duvarındaki basit bir çatlak, devamında neleri getirdi...
Zaman ve uzayın asla birleşmemesi gereken nokta. Temelde çatlak Amelia'nın duvarında değildi, orada duruyordu ve o ev yapılınca çatlak duvarda belirdi.
5. sezon finalinde çatlakların TARDIS'in patlaması ile açıldığını öğrendik. Çatlakların ışığına değen her şey zamanda ve uzaydan siliniyordu ve bu çatlaklar gün geçtikçe daha da büyüyordu.
Türlerinin yok olmasından endişe eden yaratıklar Doctor'u yakalayıp TARDIS'i patlatmaması için Pandorica içine hapsettiler. Oysa ki geç kalmışlardı ve TARDIS, onlar Doctor'u Pandorica'ya hapsederken çoktan patlıyordu ve River da içindeydi. River, TARDIS patlamadan önce telefonda Doctor ile konuşurken TARDIS'in kontolünü kaybettiğini ve başka biri tarafından uçurulduğunu söyledi. The Time of the Doctor'da ise TARDIS'i patlatanın Madam Kovarian olduğunu öğrendik.

Tasha: Kovarian Bölümü bizden koptu. Zaman çizginde geriye yolculuk ederek Trenzalore'a gelişini engellemeye çalıştı.
Doctor: Demek TARDIS'imi patlatan o. Ben de musluğu açık bıraktım sandım.
Tasha: Zaman kapsülünü patlattılar ve Zaman Lordlarının çağrılarını yaptıkları evrendeki zaman çatlaklarını oluşturdular.
-The Time of The Doctor

TARDIS patladı ve bütün zaman silinmeye başladı. Çatlaklar tamamen açılmış bütün zaman ve uzay onun içine doğru akıyordu.

Doctor: Bir yarığı kapatmanın tek yolu, onu tamamen açmaktan geçer. Baskıyı tersyüz edince, şırak diye kapanır.
-The Eleventh Hour

Daha sonra Doctor, Büyük Patlama 2'yi gerçekleştirerek tamamen açılan bütün çatlakları neredeyse kapattı. Çünkü o çatlağın öbür tarafına geçmeden çatlaklar tamamen kapanmazdı ve çatalağın içine girmek zamandan silinmek anlamına geliyordu. Hiç var olmamışsın gibi. Ve zaman akışı çözülmeye başladı.

Doctor: Merhaba evren, elveda Doctor.
-The Big Bang

Daha sonra Amy'nin hatırlaması ile Doctor geri geldi tıpkı Rory gibi. İşte olay burada başlıyor. Doctor çatlağın öbür tarafından gelerek çatlağı tetiklemiş oldu.


SESSİZLİK

"Sessizlik Doctor, sessizlik çökecek."
-The Eleventh Hour

"Sessizlikten kaçıyoruz. Çatlaklar vardı. Bazıları küçücük bazıları gökyüzü kadar büyüktü. Bazılarının içinden başka dünyalar ve insanlar gördük diğerlerindeyse sessizliği ve her şeyin sonunu gördük."
-The Vampire of Venice

Burada Sessizlikten önce bir parantez açmak istiyorum.
 "Bazılarının içinden başka dünyalar ve insanlar gördük..."
Bazı çatlaklar diğer dünyalara açılıyordu. Tutsak Sıfır'ın hapishanesi ya da Gallifrey'in bulunduğu paralel cep evren vb.

Sessizliğe geri dönüyorum. Sessizliği ilk başta o takım elbiseli büyük kafalı yaratıklar sandık hepimiz.

"Sessizlik Doktor. Sessizlik biziz. Ve sessizlik yayılacak."
-Day of the Moon

Sessizliği daha geriden bakalım ha, ne dersiniz? İlk olarak sessizlik nedir?

Doctor: Ölüyorum... Peki, ölmemi kim istiyor?
Teselecta: Sessizlik.
Doctor: Sessizlik ne? Neden o isim verildi? Ne anlama geliyor?
Teselecta: Sessizlik bir tür değildir. Dini bir birlik ya da akımdır. İnançları, soru sorulduğundan sessizliğin yayılacağıdır.
Doctor: Ne sorusu?
Teselecta: İlk soru. Gözümüzün önünde saklanan evrenin en eski sorusu.
Doctor: Evet, ama soru ne?
Teselecta: Bilinmiyor.
-Let's Kill Hitler

Doctor: Sessizlik hakkında bilgi lazım.
Dorium: Çok güçlü ve ihtiyatlı bir dini örgüt. Kendilerinin söylediği şekilde, tarihin koruyucuları.
Doctor: Benim ölmemi istiyorlar.
Dorium: Hayır, tam olarak değil. Sadece hayatta kalmanı istemiyorlar.
Doctor: Tamam, o zaman. Yoksa endişelenmiştim.
Dorium: Sen çok uzun ve tehlikeli bir geçmişi olan bir adamsın. Ama geleceğin çok daha korkutucu. Sessizlik bundan kaçınılması gerektiğini düşünüyor.
Doctor: Son karşılaşmamızda bundan bahsetsen ölmezdin herhalde.
Dorium: Epey meşgul bir gündü, bir de kafam kesildi.
Doctor: Geleceğimle ilgili bu kadar tehlikeli ne varmış?
Dorium: Trenzalore arazilerinde, On Birinci'nin düşüşünde, hiçbir yaşayan varlığın yalan konuşamayacağı ve cevaplamaktan kaçınamayacağı zaman bir soru sorulacak. Hiçbir zaman cevaplanmaması gereken bir soru. Soru sorulduğunda sessizlik yayılacak... Sessizlik yayılmak zorunda desek daha doğru olur. Sessizlik sorunun asla sorulmadığından emin olmak istiyor. Doktor'un Trenzalore'ye hiç ulaşmadığından.
Doctor: Anlamıyorum. Benimle ne ilgisi var?
Dorium: İlk soru. Gözümüzün önünde saklanan evrenin en eski sorusu. Ne olduğunu bilmek ister misin?
-The Wedding of River Song

Dorium: Hala bir aptalsın. Her şey seni bekliyor Trenzalore arazileri, On Birinci'nin Düşüşü. Ve soru!
Doctor: Güle güle, Dorium.
Dorium: İlk soru! Göz önünde saklanmış, hiç cevaplanmaması gereken soru. Bütün hayatın boyunca kaçtığın soru. Doktor kim? Doktor kim?
-The Wedding of River Song

Şimdi biraz daha geçmişe -bize göre geleceğe- gidiyoruz.

"Dikkat. Papalık Merkezi Sistemi'nin bütün Şapel ve Korolarının dikkatine. Trenzalore kuşatması başlamıştır. Planlanmamış bir inanç değişikliği olacaktır. Bu andan itibaren, bu kiliseyi tek bir amaca adıyorum. Sessizlik. Doktor adını dile dökmeyecek ve savaş başlamayacak. Sessizlik çökecek! Sessizlik çökecek."
-The Time of the Doctor


  • Sessizlik. Aslında bir yaratık hatta bir akım bile değil. Doctor'un gerçek adını söylememesi. Sessizlik bu. Eğer Doctor adını dile dökerse Zaman Lordları bizim evrenimze girecek ve yeniden Zaman Şavaşı farklı bir versyonu ile başlayacaktı. Yani Doctor'un asla adınını söylememesi ve sessizliğin çökmesi lazım.


Doctor: Farz et ki, bir sır saklayan bir adam var. Öyle korkunç, tehlikeli bir sır ki, asla kimseye söylenmemeli. Bu sırrı dünyadan nasıl silersin? Söylenmeden önce, nasıl hemen yok edersin?
Churchill: Eğer yapmak zorundaysam, adamı öldürürdüm.
Doctor: Ve sessizlik yayılırdı. Onca zaman, bu sözleri duydum, hiç fark etmemiştim benim sessizliğim olduğunu. Benim ölümüm. Doktor düşecek.
-The Wedding of River Song

Doctor ölümünün ilk başta Lake Silencio'da olup biteceğini sanmıştı ve Utah'da ölünce her şeyin sona ereceğini. Asıl sonunun Trenzalore'da olduğunu çok daha sonralar doğru fark edecekti. Ve asıl Sessizlik çökecekti o zaman çökecekti.

Ve ilk başta Sessizlik olduğunu sandığımız yaratıklar ise Papalık Merkezi Sistemi Kilisesi'nin Günah Çıkartma Rahipleri idi.

Doctor: Günah Çıkartma Rahipleri. Çok popüler. Genetik olarak, onlara söylediğin her şeyi unutman için yaratılmışlardır.
-The Time of the Doctor

Kısacası ilk karşılaştığımızda şunlara bak takım elbise giyiyorlar ve basit bir tabanca ile bile ölebiliyorlar bunlar ne biçim düşmanlar diye dalga geçtiğimiz yaratıklar, genetiği değiştirilmiş rahiplerden başka bir şey değillerdi. Şimdi takım elbise giymeleri ve basit bir tabanca ile ölmeleri yerli yerine oturdu değil mi?


LAKE SILENCIO VE DOCTOR'UN ÖLÜMÜ

Doctor, 6. sezon ilk bölüm öldü. Evet şimdi hepiniz o Doctor değildi diyorsunuz biliyorum. Sonuç olarak Doctor o an öldü. Amy, Rory, River ve Canton. Gelecekteki Doctor, geçmişteki bir olayı araştıması için dördünü hatta kendi geçmişini de sayarsak beşini de topluyor. Peki Doctor'u öldüren kim? Ve niye öldürmek istiyor. Şu repliğe geri dönüyoruz:

Tasha: Trenzalore'a neden geldin?
Doctor: Trenzalore'a bir kere geldim, bunu değiştirecek bir şey yok. Ama siz denemekten bıkmadınız, değil mi?
Tasha: Ben değil. Kovarian Bölümü bizden koptu. Zaman çizginde geriye yolculuk ederek Trenzalore'a gelişini engellemeye çalıştı.
Doctor: Demek TARDIS'imi patlatan o. Ben de musluğu açık bıraktım sandım.
Tasha: Zaman kapsülünü patlattılar, ve Zaman Lordlarının çağrılarını yaptıkları evrendeki zaman çatlaklarını oluşturdular.
Doctor: Kaderin tuzağı. Eğer bir parçasıysan, geçmişi değiştiremezsin.
Tasha: Seni öldürmesi için bir psikopat geliştirdiler.
Doctor: Gittim evlendim ben de. River Song olmasaydı, buraya hayatta varamazdım.
-The Time of the Doctor

Madam Kovarian tıpkı Tasha Lem gibi bir Ulu Hemşire idi. Tasha Lem gibi emrinde askerler ve Günah Çıkartma Rahipleri'nden oluşan bir Doctor'un tabiri ile 'uçan kilise'ye sahipti. Daha sonra Başssız Keşişler ile anlaşma yaparak ve başka insanları da toplayarak, Doctor'a karşı bir ordu kurdu ve merkezden koparak Doctor'un Trenzalore'a hiç ulaşmaması için fiziki ataklar yapmaya karar verdi. İlk olarak TARDIS'i patlattı. Ne yazık ki Doctor içinde değildi ve hiç planda olmayan bir şekilde zamandaki çatlaklara neden oldu.
(Aslında o yarıklar açılmasa Zaman Lordları da asıl evrene geçmek için çatlağı açmayacaktı ve Trenzalore hikayesi hiç oluşmayacaktı. Burada ne kadar büyük bir paradoks olduğunun farkında mısınız?)
Daha sonra Doctor'u öldürmesi için beyni yıkanmış eğitimli bir psikopat geliştirdi ki bu River Song'du. Bunu yapmak içinse Amy'nin çocuğunu seçti. Neden  mi? Çünkü Melody'nin temelleri TARDIS zaman vorteksinde uçarken atılmıştı. :DDDDDDDDD Ve genine Zaman Lordu genleri de eklenmişti.

Vastra: Şimdi bir sorum var. Basit bir soru. Melody insan mı?
Doctor: Ne? Tabii ki öyle! Tamamen insan, sen neyden bahsediyorsun?
Dorium: Doğduğundan beri onu taramışlar ve aradıkları şeyi buldular sanırım.
Doctor: İnsan DNA'sı.
Vastra: Daha yakından bak. İnsan artı... Hatta... insan artı Zaman Lordu.
Doctor: Ama o insan. Amy ve Rory'nin kızı.
Vastra: Bana halkından bahsetmiştin. Zaman girdabına sürekli maruz kalarak o hale geldiler.
Doctor: Saflaştırılmış Geçit... Milyarlarca yıl boyunca, birden bire olmadı.
Vastra: O ne kadar yakın peki? Rejenerasyon geçirebilir mi?
Doctor: Hayır, hayır! Sanmıyorum.
Vastra: O kadar emin durmuyorsun.
Doctor: Çünkü bunun nasıl olduğunu anlamıyorum!
Vastra: Bu da beni ne zaman olduğu sorusuna yöneltiyor.
Doctor: Ne zaman mı?
Vastra: Nazik olmaya çalışıyorum... Utandığını biliyorum. Bu bebek ne zaman... Başladı?
Doctor: Sen o zaman...
Vastra: Evet.
Doctor: Ben nereden bileyim? Bunların hepsi insansı özel şeyler, oluveriyor işte. Balon falan asmıyorlar ki.
Vastra: Çocuk Tardis'de başlamış olabilir mi? Girdap sırasında, uçarken?
Doctor: Mümkün değil. Koşup duruyorduk, seksi balık vampirler vardı, bir şeyler patlattık falan. Rory başta orada bile değildi. Sonra öldü, sonra var olmadı, sonra da plastik oldu. Sonra bütün evreni tekrar başlatmak zorunda kaldım... uzun hikâye. Yani teknik olarak, gerçekliğin bu versiyonunda Tardis'de beraber kaldıkları ilk zaman şeydi...
Vastra: Neydi?
Doctor: Düğün gecesi.

Doctor: Hiç mantıklı değil! Kendine bir Zaman Lordu yapamazsın ki.
Vastra: Elbette. Ama onlara iyi bir başlangıç verdin. O zamandan beri de çok sıkı çalışıyorlardı.
-A Good Man Goes To War


  • Madam Kovarian'ın diğer bir silahı olan River'a dönelim....


Madam Kovarian Melody'i kaçırıyor. (A Good Man Goes To War)
Ve onu New York'daki bir yetimhanede eğitiyor. Rahiplerin gözetimi altında uzay giysisi içinde Melody yaşayıp gidiyor. (Day of the Moon bölümüne kadar olan zaman)
Ama bu durumdan kurtulmak istiyor ve bu durum Beyaz Saray'da bir patlak veriyor. (The Impossible Astronaut ve Day of the Moon)

River: Bu bir dış iskelet. Yani bir yaşam desteği. Burada neredeyse 20 farklı uzaylı teknolojisi var.
Doctor: O kız kimdi? Neden onu bunu içine koysunlar ki?
River: Bunu giydiğinde, yemek yemene bile gerek kalmaz. Kıyafet güneş ışığını direkt olarak işliyor. İçinde silah ve her şeye erişebilecek bir iletişim sistemi kurulu.
Doctor: Telefon ağı da dahil mi?
River: Kolaylıkla.
Doctor: Ama neden Başkan'a telefon etsin ki?
River: Bulabildiği en yüksek otoriteyi varsayılan kabul ediyor. Küçük kız korkar, yeryüzündeki en güçlü adama telefon gelir. Beyaz Saray'a direkt hattı olan gece dehşeti.
-Day of the Doctor

Amy kurtarılıyor. (Day of the Moon)
Melody kaçıyor ve New York'un ucra köşelerinden birinde açlıktan öldüğü için rejenerasyon geçiriyor. Daha sonra nice bağdireler atlatarak bir şekilde Leadworth'e Amy ve Rory'nin yanına geliyor ve onlarla birlikte büyüyor. Hatta Amy ile Rory'nin arasını yaparak kendini garantiye alıyor. :DDDDDDD

Mels: Bunu en son yaptığımda, bir bebeğe dönüşmüştüm. New York'un orta yerinde.
Amy: Doktor, bize neler olduğunu açıkla lütfen.
Doctor: Mels isminin uzun hali... Melody.
Amy: Kızıma onun adını verdim.
Doctor: Kızına kızının adını verdin.
Mels: İkinizi bulmam yıllarımı aldı. Bulduğuma çok seviniyorum. Gördün mü? Sonunda her şey yolunda gitti, değil mi? Sonuçta beni büyütme şansın oldu.
-Let's Kill Hitler

Let's Kill Hitler'da bildiğimiz River haline dönen Melody, Doctor'u zehirleyerek onu öldürüyor. Daha sonra rejenerasyon haklarını vererek Doctor'u geri hayata döndürüyor. (Let's Kil Hitler)
(Hatırlarsanız bu rejenerasyon sahnesi Doctor'un  rejenerasyon hakkı değişti mi acaba diye baya olay olmuştu. Cevabı yeni aldık. Değişmemiş.)
Yattığı hastaneden çıkan River üniversiteye başlayarak arkeoloji bölümünü okumaya başlıyor.
Üniversite eğitimi görürken Madam Kovarian onu yakalıyor ve zorla astronot kıyafeti içine sokarak Silencio gölünün dibine yerleştiriyor. (Closing Time)
River Doctor'u öldürmek zorundayken öldürmüyor ve zaman ikiye bölünüyor. Daha sonra Doctor ve River evleniyor. (The Wedding of River Song)
Daha sonra Doctor River'a bunun gerçek bedeni olmadığını ve Teselecta olduğunu söyleyince...
River Doctor'u öldürüyor. (The Impossible Astronaut) Hapse giriyor.
Ve Doctor ile ters yönlü ilerleyen zaman yolculuğu hikayesi başlıyor.
River kütüphaneye geliyor, ölüyor ve evrenin en büyük kütüphanesinin canlı bilgisayar zihni veri tabanına kayıt oluyor. (Forest of the Dead)
Doctor'un güvenliğinin tehlikede olması nedeniyle Vastra tarafından yapılan sanal konferansa katılıyor. Ve bölüm sonunda Doctor ile vedalaşarak gidiyor. (The Name of the Doctor)

Açıkcası bence River'ın hikayesi bitti ve bir daha geri döneceğini pek zannetmiyorum.

Şimdi Doctor'un ölümüne dönersek Doctor aslında öldü ama ölmedi. Yani sabit nokta her halükarda gerçekleşmiş oldu. Madam Kovarian'ın iki planı da başarısız oldu. Madam Kovarian ise alternatif zaman akışında Amy tarafından öldürüldü ancak gerçek hayatta ölüp ölmediğini ise tam bilmiyoruz.


ZAMAN SAVAŞI VE GALLIFREY'IN KURTARILMASI

Aslında bunu ayrı bir yazı olarak paylaşmak istiyordum ama konusu gelmişken açıklamak istedim.
Artık Zaman Savaşı'na başka bir Doctor'un girdiğini yani War Doctor'un, sıralamanın da kaydığını kesin olarak biliyoruz.
The End of Time'ın da The Day of the Doctor'un da konusu Zaman Savaşı idi. Peki bu bölümlerin hangi zaman dilimlerini anlattığını anladınız mı?
The End of Time, Part 2'nin başı:

Rassilon: Doktor'dan yeni haberler var mı?
Adam: Ortadan kayboldu Başkanım.
Kadın: Ama niyetini biliyoruz. Hâlâ zamana hakim. Dalekleri ve Zaman Lordlarını yok etmek için kullanacak. Kâhin bunu doğruluyor.
Kahin: Sona eriyor, yanıyor, düşüyor, her şey çöküyor. Kasvetli, kapkara ve çığlık atan bir ateşle öylesine yanıyor ki.
Adam: Tüm kehanetleri aynı. Zaman Savaşı'nın son gününe ait. Gallifrey yerle bir olup, öldüğümüz güne.
Kahin: Sona eriyor, bitiyor, bitiyor.

Öncelikle şunu belirmek istiyorum, 'Hâlâ zamana hakim' olarak çevirilen cümlenin orijinali; 'He still possesses the Moment.' cümlesidir. Yani 'Moment' zaman anlamında değil 'The Moment' olan silah anlamına gelmektedir. Çeviri hatası var. Yani Doctor 'The Moment'ı alarak ortadan kaybolmuş, bu hangi zamana denk gelir? 50. Yıl bölümünde Doctor sırtında 'The Moment', 'No More' diyerek eskimiş ahır gibi yere yürüyerek, Zaman Lordu ve Dalekleri yok etmek için 'The Moment'ı kullanarak Gallifrey'i yakmayı planladığı zamana denk gelir.


Asker: Yüce Konsey acil durum oturumunda. Kendi planları var.
Rütbesi Yüksek Asker: Yüce Konseyin canı cehenneme. Planları çoktan imha oldu. Gallifrey hala ateş hattında.
-The Day of the Doctor

Yüce Konsey'in ne olduğunu tahmin ettiniz değil mi? Rassilon'un bulunduğu toplantı Yüce Konsey'in acil durum oturumu oluyor. Kendi planları ise The End of Time'da söz edilen Nihai Yaptırım.

10. Doctor'un 50. Yıl'da bulunduğu zamanın ise The End of Time'dan önce tek başına gezdiği dönem olduğunu eski yazılarımdan birinde açıklamıştım.
Şimdi zaman çizelgesini kafanıza oturtturabildiyseniz asıl olaya geçiyorum.

The End of Time'daki olaylar ne zaman oluyordu biliyor musunuz? War Doctor, 10 ve 11 ile birlikte Gallifrey'i kurtarmadan hemen önce. Yani şunu demek istiyorum. War Doctor, 10 ve 11 Gallifrey'i kurtarp paralel bir cep evrene yolluyorlar. Zaman çizelgeleri birleşmediği için War Doctor ve 10 Gallifrey'i kurtardıklarını hatırlamıyor hatta yakıp yok ettiklerini sanıyorlar. Daha sonra ne olacak biliyor musunuz 10. Doctor, The End of Tme'daki olayları yaşayıp Zaman Lordları ve Master'ı geri gönderecek ama ortada Zaman Savaşı yok. Dizideki en büyük pardokslardan biri. Sonrasında büyük ihtimalle Master Rassilon'u öldürdü ve Gallifrey az çok toparlandı. (Bu yüzden Master'ın dönmesi ihtimalini çok olası buluyorum.) Ve ardından Doctor'dan yardım istemek için zamanın en zayıf noktası olan zaman çatlaklarından Trenzalore'da olanı açıp bütün zamana ve evrene sinyal göndermeye başladılar. Yani Trenzalore'daki zaman çatlağının arkasında Zaman Lordlarının bulunğu evren vardı.

Doctor: İşte buradasın. Neden bu kadar uzun sürdü?
Clara: Ne var? Sadece duvardak bir çatlak.
Doctor: Biliyordum. Sona ermediğini hep biliyordum.
Clara: Nedir bu?
Doctor: Gerçekliğin dokusundaki bir yırtık. 26 Haziran 2010'un küçük bir dilimi. Evrenin patladığı gün.
Clara: Onu kaçırmışım!
Doctor: Tekrar başlatıp her şeyi yerli yerine koydum.
Clara: Güzel.
Doctor: Başta patlamanın nedeni TARDIS'ti. Kendimi sorumlu hissettim tabii. Ama yara izi kaldı. Bütün evrende yapısal bir zayıflık. Evrenin dışından biri içeri girmeye çalışıyor, başka bir yerden. Elbette, elbette. Şimdi anlaşıldı.
Clara: Öyle mi?
Doctor: Evet. Eğer bir duvardan girmeye çalışsan en zayıf noktayı seçersin. Evrene girmek için de bu çatlağı seçersin çünkü... Hayır. Eğer evrene tekrar girmeye çalışıyorsan. Gallifrey dedin. Neden Gallifrey dedin?
Handles: Mesajın analizi, Tardis veri bankalarına göre Gallifrey menşeili olduğunu gösteriyor.
Clara: Gallifrey'in yok olduğunu söyledin.
Doctor: Hayır. Başka bir evrende olduğunu söyledim.
Doctor: Mesaj buradan geliyor. Tahminimce gerçeklik alanı da. Eğer Zaman Lordları ise... Eğer Zaman Lordları ise... Gallifrey Yüce Konseyi'nin mührü, Usta'dan Ölüm Alanı'nda çalmıştım. Atomik yapısına damgalanmış bir algoritma var. Mesajı deşifre etmek için onu kullan.
Handles: Mesaj deşifre ediliyor. Mesaj analizi devam ediyor. Yeni bilgi mevcut. Mesaj bir bilgi isteği.
Doctor: Bir soru. Neden soru olduğunu söylemiyorsun?
Handles: Tekrarlanan bir döngüyle bütün zaman ve uzayda yankılanıyor.
Doctor: Evrendeki en eski soru, göz önünde saklı...
Handles: Uyarı, tercüme menzildeki bütün yaşam biçimleri için kullanılabilir olacak. Tercüme şu şekildedir. Doktor kim? Doktor kim? Doktor kim? Doktor kim?


Doctor: Sadece benim cevaplayabileceğim bir soru. Yalan söylemediğimden emin olmak için de bir gerçeklik alanı. Eğer adımı verirsem doğru yerde olduklarını, ve gelmenin güvenli olduğunu bilecekler.


TRENZALORE VE DOCTOR'UN ÖLÜMÜ

Tenzalore Doctor'un yıllarca savaştığı, normalde Doctor'un mezarının bulunduğu ve en sonda ise Daleklere karşı savaş verirken öldüğü yer.
Bunu gördük hepimiz The Name of The Doctor'da. Doctor'un mezarı Trenzalore'da bulunuyordu.

G. Intelligent: Zalim hükümdarın son dinlenme yerine hoş geldiniz. On milyarın katledicisi ve son karanlığın taşıyıcısı. Doktor'un mezarına hoş geldiniz.
-The Name of the Doctor

G. Intelligent: Doktor'un kana bulanmış standartlarına göre küçük bir çatışmaydı. Zaman Savaşı kadar değildi, ancak onu bitirmek için yeterliydi. Sonunda, ihtiyar adama fazla geldi.
-The Name of the Doctor

Doctor Tranzalore'da ölüyordu. Hikayenin sonu.

10. Doctor: Nereye gidiyorum da bundan bahsetmek istemiyorsun?
11. Doctor: Trenzalore'u gördüm... Gömülü olduğumuz yeri. Milyonların arasında bir savaşta ölüyoruz.
10. Doctor: Öyle olmasına gerek yok.
11. Doctor: Hikaye böyle bitiyor, yapabileceğimiz bir şey yok. Trenzalore'a gidiyorsun.
-The Day of the Doctor


  • Yani bütün o zaman çatlakları, Sessizlik, Madam Kovarian, River Song hepsi kısacası bütün sezonlar Trenzalore ile alakalı idi.


THE TIME OF THE DOCTOR

Doctor diğer bütün canlılar gibi mesajı fark edip Trenzalore'a gelir ve bu mesajın Gallifrey'den geldiğini öğrenir. Soruyu cevapladığında Zaman Lordları asıl evrene geçebilecektir. Ancak Zaman Lordları bu evrene geçtiği zaman her an tetikte olan diğer yaratıklar Zaman Lordlarını yok etmek için gezegene ateş açacak, Zaman Savaşı'nı farklı bir şekilde sürdürmeye devam edeceklerdir. Bu nedenle Doctor kasabada kalır. Ne soruyu cevaplar ne de orayı terk eder. Kasabayı savunur oradaki insanlar tarafından sevilir ve bu yüzyıllar sürer...

"Doctor: Bir açmazdayız. Zaman Lordlarını serbest bırakırım diye onlar saldıramıyor. Ben de kaçamıyorum çünkü, Zaman Lordlarını durdurmak için gezegeni yakacaklar. Yıllar sonra ilk defa bana sürekli ihtiyaç duyan bir yer buldum. Noel adlı bir kasaba!"

Çoğu kişi Doctor'un bu kadar yaşlanmasına bir mantık verememiş. Burada yüzyıllardan söz ediyoruz arkadaşlar orta yaştaki hali ile çok yaşlı hali arasındaki zaman dilimini bilmiyoruz bile ve bu Doctor'un son bedeni. 11. Doctor her ne kadar 11 desek de 13. Doctor bedeninde yani içindeki rejenerasyon enerjisi artık yok. Normal br insan gibi yaşlanarak ölecek elbette. Kimileri yürüyemeyen adam son sahnede dans ederek şov yaptı diyor. Benim düşüncem rejenerasyon enerjisinin Doctor'a enerji verdiği ve genç kalmasını sağladığı yönüde. Zaten  rejenerasyon enerjisini aldıktan sonra ayklanıyor Doctor.

Clara'nın zaman girdabında ölmemesini açıklığa kavuşturalım. Doctor, TARDIS geldiğinde tam olarak şunları söylüyor: "Güç kalkanını genişletmiş olmalı. Tevekkeli değil... Geç kalması normal, seni ordan oraya sürüklemiş." yani TARDIS Clara'yı güç kalkanını genişleterek korumuş. Elbette herkesin aklına 3. sezonda Jack'i niye korumadı diye bir soru gelecek. TARDIS zaten Jack'i sevmiyordu. Ondan kurtulmak için taa evrenin sonuna gitti yani Jack'i korumak gibi bir amacı olmasını geçtim, adamı elinden gelse zaman girdabına bırakıp gidecekti.

Ve yeni döngü olayı...
Birçok kişi bunu kaçırmış sanırım ve çoğu kişi Peter'ın son Doctor olduğunu düşünüyormuş. Neden böyle düşünüldüğünü anlamadım açıkcası?

Doctor o kuleye çıktığında artık ölüme hazırlamıştı kendini. Ölecekti ve her şey bitecekti. Hikayenin sonu. Sonra bir anda gökyüzünde zaman çatlağı belirdi ve Doctor'a Zaman Lordları tarafından rejenerasyon enerjisi bahşedildi.

Doctor: Bu kadar.
Clara: Hayır.
Doctor: Evet. Geleceği gördük Clara. Böyle bitiyor.
Clara: Değiştir! Tasha'nın dediği gibi, geleceği değiştir!
Doctor: Bir zamanlar yapabilirdim. Hala Zaman Lordlarının olduğu zamanlarda. Artık olmaz.

Yani Zaman Lordları tek umutları olan Doctor için geleceği değiştirdiler. Doctor Trenzalore'da ölmeyecekti...

İlk rejenerasyonun o kadar şiddetli olmasının sebebi de:
"Şuna bir bak. On üçüncü rejenerasyon. Burada ciddi bilim kuralları yıkıyoruz. Size bir şey söyleyeyim, devasa olacak!"

O enerji tek seferlik enerji değil. Yeni bir döngü anlıyor musunuz? Yeni bir rejenerasyon döngüsü.

"Başladı. Artık durduramam. Bu sadece başlangıç konumu. Yepyeni bir rejenerasyon döngüsü biraz daha uzun sürüyor. Alışmam gerek."

Doctor rejenerasyondan önce o duygulu konuşmasını yaptı, hepimiz hıçkırıklara boğulmuşken Amy belirdi bir anda karşımızda...

Ood: Senin için şarkı söyleyeceğiz Doktor. Evren sen uyuyana dek şarkı söyleyecek. Bu şarkı sona eriyor. Ama bu hikaye asla bitmez.
-The End of Time, Part 2

Amy: İyi geceler, pejmürde adam.
-The Time of the Doctor

Neden iyi geceler dedi anlıyor musunuz? Çünkü döngü bitti! Yani 13 yaşamlık bir döngü bitti ve yeni bir döngü başlıyor! 50 yıllık efsanevi bir döngü daha! Peter Capaldi yeni döngünün 1. Doctor'u, yani sıfırdan başlıyoruz! Ve bu efsa....bekleyin biraz....nevi! Efsanevi olacak!

Son olarak, Peter bölümün sonunda "Bir sorum var. Bu şeyi uçurmayı biliyor musun?" diyor. Hepimiz ilk önce TARDIS'i uçurmayı unuttuğunu sandık ama 50. Yıl'da Gallifrey'i kurtarmaya geldiği aklımıza gelmedi. Yani yeni Doctor TARDIS'i uçurmayı biliyor arkadaşlar, belki br anlık şok falan yaşamış olabilir.

Eğer hepsini okduysanız gerçekten teşekkür ederim. Yazarken ben bile yoruldum, çok sabırlıymışsınız. :D
-Elif

26 yorum:

  1. emeğine sağlık gerçekten :) the name of the doctor bölümünün sonuyla ilgili bi kafa karışıklığım vardı sadece onu da giderdim bu yazı sayesinde çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Sen çok zekisin! İnsanlar anlamadıkları şeylere öyle çok yorum yaptılar ki acaba bi tek ben mi anlıyorum diye kendimden şüphe etmiştim :D yalnız değilmişim. Çok uğraşmışsın zamanını verdiğine de değmiş tebrik ederim. (Kesinlikle çoook zekisin)

    YanıtlaSil
  3. Barney Stinson'a selam çakmışsın :D

    Ve bu efsa....bekleyin biraz....nevi! Efsanevi olacak!

    YanıtlaSil
  4. Cok aciklayici tebrik ediyorum hepsini okumak bile yeterince zorken yazmak..

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık! Sezonların genel bir özetini yazmış, karışıklıkları gidermişsin. Bence kalan tek soru işareti Clara'nın zaman çizgisine ne olduğu. Sonuçta eğer Doctor'un Trenzalore'da ölmediyse yani mezarı Trenzalore'da değilse, Great Intelligence ve Clara Doctor'un zaman çizgisine nasıl girdiler? Doctor Clara ile nasıl tanıştı, daha doğrusu nasıl birden fazla kere tanıştı? Paradoks olmuş bence biraz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve ayrıca Doctor ve Clara'nın, Doctor'un zaman akışından da nasıl çıktığını bilmiyoruz.
      O konu hakkında Moffat'ın açıklama yapması gerekiyor bu konuda ben yorum yapamam çünkü o zaman 7. sezonun bir anlamı olmuyor.

      Sil
    2. Doğru valla, Moffat işte. Yine de, tekrardan mükemmel yazmışsın, bilebildiklerimiz doğrultusunda :)

      Sil
  6. Woooohoooo! Kesinlikle mükemmel olmuş hiç sıkılmadan sonuna kadar okudum. Ayrıca diğer sezonların hızlandırılmış bi tekrarı gibi olmuş üşenmeden yazmışsın emeğine sağlık :D bazı kısımlarında kafam baya karıştı bi ara beynim yanıcak zannettim ama bu kadar karışık olaylar ancak bu kadar sade açık ve güzel bi biçimde anlatılabilirdi tebrik ederim :D

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı, ellerine sağlık. Tek bir şey gözüme çarptı. Bana bir hata gibi geldi ama yanlış yorumluyor olabilirim. "(Aslında o yarıklar açılmasa Zaman Lordları da asıl evrene geçmek için çatlağı açmayacaktı ve Trenzalore hikayesi hiç oluşmayacaktı. Burada ne kadar büyük bir paradoks olduğunun farkında mısınız?)" Burada verdiğin durum bir paradoks oluşturmuyor. Yani ortada bir çelişki yok. Sadece olayı engellemeye çalışanlar olayın başlamasına neden oluyor. Aklıma uygun bir kelime gelmedi ama paradoks olarak değerlendiremeyiz bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O durumu paradoks olarak değerlendirmemin nedeni, Amy'nin kendi kızına kendi kızının adını vermesi gibi bir olay olduğu için. Ya da Doctor'un Pandorica'dan çıkması gibi. Olayların başı yok sürekli birbirini takip eden iki süreç, ikisi de birbirinin nedeni, zaten biz bu olaya paradoks diyoruz.

      Sil
  8. Cidden cok ugrasmissin emegine saglik acikcasi seni gordukten sonra kendime Whovian demekte zorlaniyorum :D

    YanıtlaSil
  9. gerçekten çok saglam olmuş :D doctor who yu tam anlamıyla anlayan nadir insanlardansın :D

    YanıtlaSil
  10. yahu peki doctorun angels take manhattan da verdiği bir rejenerasyon enerjisi var o ne oldu ben bi onu çözemedim.Acaba river doctoru yaşama döndürürken ona 2 tane mi rejenerasyon enerjisi verdi açıklarsan sevinirim

    YanıtlaSil
  11. Peki bu valeyard işini nasıl bağlayacaklar normalde 12. ile 13. arasında görülecek valeyard deniyor ama acaba war doctoru hesaba katacaklar mı yoksa gelecek doctorla peterin arasında mı göreceğiz ?

    YanıtlaSil
  12. ZAMAN SAVAŞI VE GALLIFREY'IN KURTARILMASI yazısını keyifle okudum.Aslında hepsini keyifle okudum ama bu konuyu hiiiç anlamamıştım.He still possesses the moment kısmına bende dikkat etmiştim ama bir türlü parçaları birleştiremedim.
    Çok teşekkürler.
    Harikaydı!

    YanıtlaSil
  13. Harikaydı 5 yıldır doctoru izliyorum ama bu kadar iyi anlamamıştım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  14. Allah razı olsun.Senin sayende kafama takılan birçok şeyi açıklığa kavuşturdum.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Bunca açıklamaya rağmen halen cevabını bilmediğimiz bir soru var...

    Doctor who...
    Doctor who...
    Doctor WHO !?...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, yazınızı yeni okudum çok iyi yerler yakalamışsınız, bunları paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Çünkü doktor özellikle moffat'la birlikte son derece kafa karıştırıcı olabiliyor. 4. sezon ve 7. sezon (aslında tüm doktor serileri, klasik de dahil olmak üzere) kesişme noktalarından biri Zaman Savaşı Gallifrey. Day of the Doctor'da Savaş Doktor'u, 10th ve 11th Gallifrey'i durağanlık küpü tekniğiyle dondurup cep evrene taşıdıktan sonra En of Time gerçekleşiyor. Ancak zaman çizgileri kesişmediği için 11th dışında diğer ikisinin bunu hatırlamaması gerekiyor. 10th Zaman Savaşı'nda The Moment'ı kullanarak Gallifrey'i yok ettiğini zannederken, En of Time'da karşısında Zaman Lordları'nı ve Gallifrey'i görünce neden şaşırmıyor olabilir? Ya da ben zaman çizgisini kaçırmış olabilirim. Bu konudaki teorini paylaşırsan çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
  17. Benim anlamadığım bişey var doctor kendi zaman çizgisine gidemediğini söyledi ama rose un babası ölürken iki kere gittiler ve bazen kendiyle karşılaşıyo çok çelişkiye düştüm yardım ederseniz sevinirim

    YanıtlaSil