20 Aralık 2013 Cuma

T Davies Dönemi

Biraz bu konu hakkında konuşmak istiyorum.
Hepimiz Modern Seri'nin iki ayrı döneme bölündüğünü biliyoruz. Moffat ve T Davies dönemi. Evet çoğumuz Moffat döneminde Doctor Who'yu daha ince ayrıntlara dikkat ederek izlemeye başladık bunu inkar etmeyelim. Benim ise açıklamak istediğim konu, düşününce T Davies döneminin de mükemmel ayrıntılar ile örülü olması. Sadece Moffat bu durumu bizim daha çok gözümüze sokuyor.

1. sezonu ele alırsak, Bad Wolf olayı. Sezon başından sezon finaline referans vardır, hatta gözümüze sokulmuş bir konudur açıkcası -ve hala kullanılmaya devam eden bir konudur-. Aynı şekilde 2. sezon, Torchwood olayı, sezonun başından (Tooth and Claw) sezon finaline yine referans yapılmıştır.

3. sezona geldiğimiz de ise bu iş daha ayrınlı hale geliyor. Mr. Saxon lafının ilk olarak The Runaway Bride bölümde geçtiğini (Mr. Saxon ateş emri verdi!) ve "Vote Saxon" posterlerinin ilk olarak The Runaway Bride bölümünde gözüktüğünü eminim kimse o kadar dikkat etmemişti. Aynı şekilde o sırada devam eden Torchwood dizisinde de "Vote Saxon" posterleri her yerdedir. Gridlock'ta Boe'nun Yüzü'nün, Doctor'a "Yalnız değilsin." (You are not alone. -YANA-) demesi, Boe'nun Yüzü'nün (Face of Boe) de sezon finalinde bu olayları yaşarken yanında olan Captain Jack Harkness çıkması (ki bu kadar yaşayabilmesinin de sebebinin Bad Wolf'un onu 1. sezon finalinde geri diriltmesine bağlanması). Yani yine sezon başından sezon finaline referans vardır. Evolution Of The Daleks'de Acil Durum Geçici Vardiyası ile ışınlanan Dalek Caan taa 4. sezon finalinde ortaya çıkar. Master'ın kafasındaki 4 ritim vuruşu, Last Of The Time Lords'ın sonundaki Master'ın bedeni yanarken yere düşen yüzük direk The End of Time'a bağlanır.

4. sezona gelirsek, T Davies'in artık kendini aştığı sezon olduğunu kimse inkar edemez. İlk bölümden Rose'u görürüz, sezon finalinde döneceğine referanstır. Aynı şekilde Partners in Crime bölümdeki Donna ve Doctor'un kaza ile birbirlerini bulma olayının aslında kaza olmadığı ve Dalek Caan sayesinde olduğu ortaya çıkar sezon finalinde. The Fires of Pompeii'deki "Doctor, kız geri dönüyor. Ve sen Londra kızı, arkanda bir şey var!" açık açık gelecekte neler olacağına işarettir. Planet of the Ood bölümü ise tartışmasız en ince ayrıntılardan birinin olduğu konu: "Doctor Donna"  Hepimiz bu tamlamada Doctor ve Donna'nın ayrı ayrı kastedildiğini sandık oysa ki sezon finalinde bu durumun çok daha farklı bir anlama geldiğini anladık.
"Ve şunu biliyorum Doktor Donna, asla hatırlardan çıkmayacaksınız. Çocuklarımız, Doktor Donna'nın şarkısını söyleyecek. Çocuklarımızın çocukları da. Rüzgar, buz ve kar sonsuza dek isimlerinizi taşıyacak." sanırım bu kısmın Donna'nın bütün evreni kurtarması ile ilgili olduğunu açıklamaya gerek yok.
"Sanırım, şarkınız yakında son bulacak. Her şarkı son bulur." olayında kast edilenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. "En son buraya geldiğimde, şarkımın yakında sona ereceğini söylemiştin. Bu yüzden de pek acele etmedim." (The End of Time, Part 1), "Bu hikaye sona eriyor ama bu hikaye hiç bitmez." (The End of Time, Part 2) 4 defa vuracak kehanetine gelirsek. Wifred olacağını kim tahmin etti? Doctor bile Master olacağını sanmıştı, değil mi?

Ve belki de şuan aklıma gelmeyen daha nice ayrıntı daha. Demek istediğim şu, Moffat'ı ayrıntılar ile hikayelerinin sezon bazlı hikayeler olduğunu, T Davies'in ise daha çok tek bölümlük hikayeler yazdığını söylüyoruz ama şu yazıya daha nice hatırlamadığım ayrıntıları da eklersek aslında T Davies döneminin hikayelerinin de sezon bazında hikayeler olduğunu ve hatta diğer sezonlar ile bağlantılı hikayeler olduğu çok rahat anlıyoruz. Moffat bunu sadece biraz daha göz önünde yapıyor, işte fark burada. O nedenle aslında iki dönemin kurgu bakımından çok da farklı noktalarda olmadığı aşikar.
Bu durumu fark etmeyen kişilere bir parça yardımcı olduysam ne mutlu bana. -Eğer tamamını okuduysanız- Sabırla okuduğunuz için teşekkürler. :D

-Elif

1 yorum:

  1. Bence olayları bu kadar irdelemeye gerek yok.Çünkü zaten bir bilim-kurgu dizisi. İnancımıza göre de zaten Tek yaratılan üstün varlığız. Ben hep bu gözle bakıyorum böyle dizilere "Zaten gerçek değil!"
    Ama tabi diziden etkilenip bir sürü teori ortaya koyan,zaman ve uzay kurallarını kendi yorumlarını katarak yazan sizlere de böyle bir site yaptığınız için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil